Co jeść i pić, by nie dopuścić do zakwaszenia organizmu?
Nasz organizm nie jest w stanie, szczególnie w podeszłym wieku, pozbyć się całkowicie powstających odpadów. Nieusunięte z organizmu zanieczyszczenia są „przechowywane” w różnych częściach ciała. Zakwaszając nasz organizm, sprzyjają rozwojowi rozmaitych chorób.
Problem polega na tym, że owe pozostałości kwaśne gromadzą się powoli. Organizm się dostosowuje i niezauważany, jak z ludzi młodych stajemy się ludźmi starymi. Uważamy, że nasze zdrowie jest doskonale. Nie odczuwamy ubycia energii, czujemy się wystarczająco komfortowo, dopóki nie zaczynamy odczuwać bólu określonych narządów. Niestety na tym etapie zmiany zazwyczaj bywają trudno uleczalne. Trafnie to ujął Tenzing Glaco Dalajlama: „Człowiek /.../ Poświęca swoje życie, by zarabiać, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Oprócz tego jest tak zaniepokojony swoją przyszłością, że nie cieszy się z teraźniejszości. W rezultacie nie żyje ani w teraźniejszości, ani w przyszłości; żyje tak, jakby nigdy nie miał umrzeć, po czym umiera, tak naprawdę nie żyjąc”.
Dlatego zmieńmy swoje dotychczasowe nawyki i proces usuwania pozostałości kwaśnych. Rozpocznijmy od zaraz, nie czekając na wystąpienie bólu.
W poradniku autor podpowie co jeść i pić, by nie dopuścić do zakwaszenia organizmu. Co robić, aby się od niego uwolnić.
Jak dbać o swoje zdrowie?
http://www.prasa24h.pl/16474/jak-dbac-o-swoje-zdrowie.html